In 2023 kan je genieten van de 3e editie van het spraakmakende tentoonstellingsproject Middle Gate Geel. Ook in deze editie zullen verschillende locaties een beeldende invulling krijgen en zorgen voor een ongeziene beleving in het hartje van de barmhartige Stede Geel.

De juiste data en plaatsen maken we later bekend. Maar vandaag zijn we trots te kunnen melden dat Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K. in Gent, bijzonder graag ingaat op de uitnodiging om als curator voor de derde editie van Middle Gate op te treden.

De inhoudelijke traditie van het S.M.A.K. zal ongetwijfeld een verdere ontwikkeling van Middle Gate mogelijk maken.

Wat vooraf ging

In 2013 realiseerde curator en kunstpaus, Jan Hoet, de eerste Middle Gate expo. Het concept van zijn tentoonstelling vertrok vanuit drie pijlers: Mythe, Psychiatrie en Hedendaagse Kunst. Zijn tentoonstellingsproject, met internationale uitstraling, bracht tienduizenden bezoekers in beweging.

Zijn vertrekpunt was verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid.

De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, "de barmhartige stede".

In 2018 tekenden curatoren Bart De Baere en Leen De Backer voor de tweede editie van Middle Gate Geel en presenteerden een museale expo op verschillende locaties, waarbij ongeziene collectiestukken uit het M HKA,

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, een ongekende meerwaarde toevoegden aan de tweede editie.

Middle Gate 2 – werd een prequel, een wat vooraf ging (op de eerste editie) en werd opgebouwd rond de vier symbolen van de heilige Dimpna – de kroon, het boek, de duivel en het zwaard – die elk een thema representeren gelinkt aan de legende van Dimpna.